panna_S prostych w ogóle unikamy ww o niskim ig - przed treningiem - ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty al dente , chleb razowy (tylko, że takiego prawdziwego razowca ciężko znaleźć), płatki zbożowe ww o wyższym, które nadają się po treningu - ryż biały, ziemniaki obróbka termiczna podnosi ig, więc może to być bardziej rozgotowany makaron [...]
82% bądź więcej. liczysz przed obróbką termiczną, w czym problem - delikatnie rozgniatasz przykładowo 2 piersi, grillujesz,gotujesz,dusisz i wsadzasz je całe do kanapek po co bawic sie w krojenie itd.
[...] rozwiazaniem bylaby tu dieta zbilansowana, z naprawde duza przewaga warzyw, weglowodany skupione glownie w godzinach przedpoludniowych i treningow, produkty lekkostrawne, obrobka termiczna-gotowanie, pieczenie, smazenie odpada z uwagi na zoladek pewnych produktow na pewno bedziesz musial unikac, czy tez ograniczyc je (alkohol, kawa,.. [...]
Jesli już wybierasz jogurty (to nie takie, które mają w składzie mleko w proszku) powidła wymieniłabym na świeże owoce, chyba, że robisz sama i są bez cukru %-) Mięso i reszte produktów ważysz przed obróbką termiczną. Wybieraj też te tłuste mięsa [...]
To ja sie upomnę o arty: -dieta bezglutenowa -obróbka termiczna warzyw i jakis obszerniejszy o strączkach - słyszałam, że samo moczenie strączków nie wystarcza i aby były jak najbardziej wartościowe to powinny puścić kiełki a i gotowanie części z nich powinno się odbywać w kwaśnej wodzie - nigdzie na ten temat informacji nie ma.
Warzywa, dzięki niższemu ig i dużej zawartości błonnika sycą dłużej, jeżeli nie będziesz miała problemu z głodem i nie przekraczała dziennego bilansu, możesz dać co chcesz Cząsteczki Skrobi dzięki napęcznieniu są łatwiej dostępne dla enzymów ją trawiących i szybciej trawione. Każda obróbka termiczna, mechaniczna i w obecności wody powoduje wzrost [...]
1. Zdecydowanie grill, to najzdrowszy sposób przygotowywania żywności. 2. Łatwiej od kaszy, zjeść makaron pełnoziarnisty. On tak nie rozpycha. Żywność ważysz przed obróbką termiczną. 3. Nie znam się. 4. Jeden ci powie, że tak drugi, że nie. Musisz sam spróbować na sobie. Głównie chodzi o zawartość laktozy w mleku, która jest na redukcji [...]
Kiełbasa domowa. Jeżeli lubicie kiełbaskę z grila, w zupce, pieczoną lub wedzoną a boicie się wynalazków ze sklepu to warto trochę popracować i cieszyć się smacznym i zdrowym jedzeniem. Jedna porcja (5kg gotowej kiełbasy) - aż tyle gdyż jest trochę roboty z przygotowaniem i dla kilograma nie opłaca się brudzić połowy kuchni. Składniki: 2kg [...]
co do zup to są ok. dużo warzyw, bez śmietany czy zasmażek. Jedynie co do musisz do nich dodać białko, np zupka i kawałki kurczaka w nich. sam nie jadam, niestety musiał bym zjadać hektolitry, na redukcji jak najbardziej staraj się jak najkrócej gotować, by obróbka termiczna jak najmniej zniszczyła witamin i minerałów
Niestety jeżeli chodzi o ser żółty to obróbka termiczna nie jest dobrym pomysłem (oksycholesterol) poza tym ser żółty jako produkt fermentowany zawiera łatwiej przyswajalne białka niż te z np. mleka z czego należy korzystać i nie poddawać go dodatkowej denaturacji
Nie trzeba jeść samych węgli na noc aby się dobrze czuć. WSZYSTKIE produkty ważysz przed obróbką termiczną. Dorzuciłbyś na moim miejscu tłuszczy na noc? Po treningu pije jeszcze białko + węgle + kreatynę. No i w sumie mi wyjdzie te 3000 kcal. Uciąć gdzieś węgle albo tłuszcze? By na noc dorzucić nie przekraczając 3000 kcal? Czy dieta teraz wygląda [...]
gotowana pierś warzysz 50g i ją gotujesz czy gotujesz ileś tam i odważasz już gotowanej 50g, najlepiej podawać produkty przed obróbką termiczną, tak samo jak pierś smażona, to dać np 60g piersi, 5g bułki tartei i ilosć oleju na jakim została usmażona Zacznij od obliczen ile kalorii potrzebujesz [...]
Jeżeli zachowujesz podstawowe zasady prawidłowego smażenia, to nie widzę problemu. Wśród nich warto wyróżnić: 1. Rodzaj tłuszczów używanych do smażenia. 2. Dobrej jakości patelnię. 3. Ilość tłuszczu. 4. Czas smażenia. 5. Produkty, które smażymy. Zdecydowanie warto smażyć na dobrej jakości patelni. Ilość tłuszczu jaką użyjemy wtedy może być [...]
Witam. Ile wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne? (do utrzymania masy ciała) Oszacowując ponieważ każdy wzór może być omylny. Kwestia diety - przede wszystkim wyeliminuj produkty o wysokim stopniu przetworzenia, czyt. ( chleb pszenny, graham barwiony, tuńczyk w puszcze, masło orzechowe z ziemnych, wafle ryżowe, serek wiejski, szynki [...]
[...] moge sie mylic... Tyka, troche zle zadalem pytanie odnosnie drzemek (moglem przewidziec,ze nie masz na to czasu ). Troche je zmienie - co sadzisz na ich temat, bo czytalem gdzies ze wielu kulturystow je stosuje? Myslisz,ze ma to sens? Czyli obrobka termiczna warzyw nie wplywa na index PRAL? Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-12-28 22:19:55
uczciwie mówię że nie wiem - nie widziałem nigdzie indeksu PRAL z podziałem na warzywa surowe i gotowane jednakże wiadomo na 100% że obróbka termiczna powoduje rozpad wielu cennych składników tak więc raczej doradzałbym przewagę warzyw surowych nad gotowanymi w diecie co do drzemek - jeśli słabo z regeneracja to pewnie - pomogą, jeśli okay to [...]
Lofik - jeśli za cle stawiasz sobie również wzrost masy mięśniowej - to kalorii w diecie jest trochę mało. Przy takiej kompozycji menu, większość węglowodanów daj po treningu, nich to będzie ryż/ziemniaki/owoce. Zwiększ udział warzyw. Sprawdź podaż wapnia i potasu, bo może ich brakować w menu na moje oko, w przypadku magnezu też warto byłoby [...]
No może do końca z tym całkowitym powrotem do normalnego IG tak nie jest. Obróbka termiczna rozbija ziarna skrobi i powoduje jej hydrolizę, czyli rozbicie na mniejsze węglowodany. Ale można przygotować posiłek wcześniej i poczekać jakiś czas do całkowitego wystygnięcia. Im dłużej poczekamy, tym więcej skrobi ulegnie retrogradacji, czyli ponownej [...]